Efter att vi sprungit, mitt under middagslagningen, kom jag på att jag tänkt baka limpa i dag. Äh, lägg av nu sa Andreas. Och jag kontrade med att jag känner mig så energisk, lika bra att köra på när lusten finns där. Det bästa med att vara aktiv är ju att man får så mycket energi tillbaks.
Jag har med mig min synmaskin men inte min hushållsassistent. När jag bakat semlor och limpor tidigare under Parisvistelsen har jag baka på en halv liter. I dag slog jag på stort och bakade på 1 liter. Puh, att knåda en sådan deg så att den blir smidig och lätthanterlig tar ungefär 15 minuter och känns nästan som ett armpass på SATS. Medan jag stod där och knådade kom jag att tänka på min farmor, Ingrid. Hon gillade också att baka och hade en sådan där vedeldad bakugn i källaren och där var det inga degar på 1 liter vätska som gällde... och vad jag minns så var det mycket som handknådades. Hon måste ju ha haft hur snygga armar som helst och helt gratis. Själv betalar jag 395 kronor per månad... och särskilt snygga vet jag inte om de är :)
Känner ni för ett husmorspass, baka då min pappas supergoda Rågsiktlimpa!
Recept:
Ugn: 175-200 grader
Tid i ugn: beroende på storlek, ca 20 minuter om man gör 6 limpor
Antal: 6-12 st beroende på storlek
ca 2 kg rågsikt, tills degen känns bra
2 pkt jäst för söta degar
4 ägg
1 liter "fet"mjölk
3 dl strösocker, gärna råsocker
2,5 tsk salt
Brödkryddor, ca 35 g
Jag förutsätter att ni gjort deg tidigare... så ingen utförligare förklaring ges.
Bon Appétit!
looks wonderful!!! you should see my recipes and tell me if you like them!:)
SvaraRadera