fredag 6 mars 2009

MACAROONS

Macaroon är från början en italiensk kaka som vi lärt känna sedan vi flyttat till Paris. Det var vår vän Anna som bjöd oss på dessa (dock inköpta på Lafayette) när hon var här i Paris och besökte oss kort efter vår flytt hit förra sommaren.

För oss är den fransk! En mandelkaka med smörkräm emellan. Jag har provat lite olika recept och hittat min egen väg..

Så här bakar jag mina choklad macarooner:

4 äggvitor vispas till hårt skum,
200 gram malen mandel, 5 dl florsocker och 4 msk kakao vändes sedan ned försiktigt.

På två plåtar, med bakplåtspapper, klickar man sedan ut ca 20 lika stora kakor. Tänk på att det ska vara lite "glest" mellan dem, de flyter ut en smula.

Mandelkakorna gräddas sedan i 175 grader under 12 minuter, en plåt i taget.

Kakorna lossas försiktigt, gärna med en stekspade, och läggs att svalna helt.

När kakorna är kalla läggs de ihop två och två med chokladsmörkräm emellan.

Chokladsmörkrämen gör jag genom att vispa ihop 2 äggulor, 0,5 dl florsocker, 1 msk vanlijsocker och 4 msk kakao. Och 100 gram smör så klart (tack Christina för att du uppmärksammade mig om denna miss)!!!

Kakorna blir ganska stora och mäktiga, vill man kan man därför välja att göra dem mindre. Allt annat är detsamma. Smeten kan räcka upp till 25 färdiga kakor.

3 kommentarer:

  1. Nu har vi ätit EN, gör man som jag, åtta av en sats, kan man med fördel dela en kaka på fyra, om man bara vill ha ngt litet sött.

    SvaraRadera
  2. Chokladsmörkrämsrecept utan smör? Vad är det?
    Är det smörkräm?
    Christina

    SvaraRadera
  3. :) ja vi kör lightvarianten...

    det ska vara 100 gram smör!

    SvaraRadera