Första gången jag åt Biryani (vad jag kan komma ihåg) var fredag den 11 mars 2005. Med tanke på vad som då hände borde jag kanske inte direkt längta efter denna rätt. Ni vet som när man ätit något och sedan blivit magsjuk, det dröjer ett tag innan man slutar förknippa maträtten med illamåendet. Vill ni veta historien bakom det hela, läs då inlägget i vår resedagbok...
Men jag längtar! Kort och gott kan man säga att det är för gott för att avstå.
I söndags, när vi var på "besök" i Pakistan, passade jag på att köpa några olika kryddmixer. Bland annat den som jag använde till gårdagens Tandoori chicken, men också för att kunna tillaga en Mutton Biryani.
Det är busenkelt, särskilt om man som jag "fuskar" lite och köper en färdig kryddmix. Bor du i Stokholm kan du med allra största sannolikhet hitta dessa i butiken Himalaya på Valhallavägen vid Östra Station. Jag lovar, det är värt att prova. Skulle doftdatorn vara uppfunnen skulle ni förstå vad jag menare. I köket sprider sig just nu en ljuv doft... och ändå ligger bara köttet i marinad (i kylskåpet). Tänk er sedan, när allt är färdigt. MUMS!
Så här gör man:
Du börjar med att skiva ca 500 gram lamm- eller fårkött i tärningar, dessa lägger man sedan i en marinad som består av kryddmixen blandat med ungefär 1,5 dl yoghurt. Detta ska sedan stå i kylskåpet i minst en timme, gärna lite längre.
Sedan skalar du fyra gula lökar som du skivar och steker gyllenbruna i ungefär 2,5 dl olja (jag vet, Indisk mat är inte världens nyttigaste, men fuskar du här, då kan du lika gärna låta bli).
I lökfräset tillsätter du sedan en pressad vitlöksklyfta och ungefär motsvarande mängd färskriven ingefära, fyra grovhackade tomater och det marinerade köttet. Sedan låter du allt koka ihop tills dess att oljan flyter upp.
Tillsätt sedan vatten, ca 2 dl, sex fint skivade gröna chilisar. I dag tog jag 2 gröna paprikor eftersom det inte fanns grön chili på Monoprix. Allt sammans får sedan koka tills såsen har tjocknat och köttet blivit mört. Sedan tillsätter du ca 2 matskedar citronjuice och lite gurkmeja för den gulaktiga färgens skull.
I en annan kastrull kokar du 500 gram (ca 7 dl) basmatiris med den dubbla mängden vatten och ungefär 2 teskedar salt. När riset kokat halva koktiden häller du av vattnet.
I en tredje kastrull varvar du sedan ris med köttblandningen. På toppen lägger du, ungefär en halv bunt, hackad koriander och två till tre matskedar hackad mynta. Lägg på locket och låt koka färdigt på låg temperatur i ungefär 15-20 minuter.
Serveras tillsammans med raita och sallad. Naanbröd är också gott till.
onsdag 8 april 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar